keskiviikko 16. syyskuuta 2015

Onnea Tornio?

Suomen historian ensimmäinen järjestelykeskus tullee Tornioon.
Turvapaikanhakijoiden uusi järjestelykeskus perustetaan tyhjilleen jääneeseen Tornion yhteislyseon lukion rakennukseen Tornion ydinkeskustassa.

Rakennus sijaitsee vain parinsadan metrin matkan päässä rajalta, joten tarvittaessa turvapaikanhakijat voidaan opastaa sinne kävellen.

Valtuusto esittää vanhaa lukiorakennusta tilaratkaisuksi sisäministeriölle.

Asiasta on tarkoitus tehdä päätös valtioneuvostossa torstaina. Toiminnan järjestelykeskuksessa on määrä käynnistyä jo perjantaiaamuna.
(Lähde: Pravda 15.9.2015)

Mikäli järjestelykeskus perustetaan tyhjillään olevaan lukioon, kyseessä on täysin varmasti sama tilanne kuin Kastellin koulutiloissa Oulussa. En usko, että Tornion yhteislyseon lukion rakennus täyttää Suomen Rakentamismääräyskokoelman E1 (2011) mukaiset turvallisuusvaatimukset.

Näitä ovat muun muassa osastointi kerroksittain, kaksi uloskäytävää per majoitustila, automaattinen paloilmoitinlaitteisto joka reagoi savuun ja hälyttää joka huoneeseen, savunrajoittimet ilmanvaihto-kanavissa ja niin edelleen.

Mikäli valtioneuvosto torstaina 17.9.2015 antaa asetuksen joka velvoittaa Tornion tarjoamaan tilat järjestelykeskukselle, noiden tilojen pitää täyttää turvallisuusvaatimukset. Maahanmuuttovirasto ja sisäministeriö eivät saa ottaa tietoista riskiä, varsinkin kun tiedämme kaikki miten usein täynnä eri maista tulevia turvapaikanhakijoita olevissa tiloissa leimahtaa.

Torniolaiset ja muut tätä invaasiota vastustavat vaatikaa Maahanmuuttovirastoa ja sisäministeriötä noudattamaan lakia! Vaatikaa ministeri Petteri Orpon eroa tai erottamista! Vaatikaa perustuslain kunnioittamista!

Lisäys / SPEK: Vastaanottokeskuksen on oltava turvallinen majoittujille
11.9.2015 10:33 Vastaanottokeskukset sijaitsevat hyvinkin erilaisissa rakennuksissa, ja tällä hetkellä niitä perustetaan uusia eri puolille Suomea. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön turvallisuusasiantuntija Jari Pouta suhtautuu luottavaisesti niiden turvallisuustilanteeseen.

– Tulipa vastaanottokeskus mille paikkakunnalle hyvänsä, paikallinen pelastusviranomainen tarkastaa kohteen ja on mukana sen suunnittelussa vastaanottokeskuskäyttöön. Minuun on jo oltu yhteydessä siltä puolelta. Uskon, että valtaosassa Suomea tämä toimii hyvin, Pouta toteaa.

– Vastaanottokeskuksen on oltava turvallinen majoittujille. Kohteissa on soveltuvin osin otettava huomioon muun muassa majoitusliikkeiltä vaadittavat asiat, kuten uloskäytävät, osastointi, alkusammutuskalusto sekä mahdollinen paloilmoitin- ja muu tekniikka. Nämä kaikki on katsottava tapauskohtaisesti. Tästä on vastuu paikallisilla viranomaisilla. Vastaanottokeskuksissa majoittujat opastetaan toimimaan turvallisesti. Heille kerrotaan poistumisreiteistä, turvallisuustekniikasta ja opastetaan tarvittaessa esimerkiksi lieden käytössä. Tässä on merkittävä rooli vastaanottokeskuksen henkilökunnalla.

Miten pikahälytyksellä "hätämajoituskeskukseen" tullut SPR:n vapaaehtoinen voi tietää hänelle entuudestaan tuntemattoman rakennuksen palo- ja muusta turvallisuudesta? Eivät nämä joitain harvoja yksittäistapauksia lukuunottamatta tähän kykene.

Kuka kantaa vastuun, kun "hätämajoituskeskuksessa" syttyy tulipalo ja sinne jää kymmeniä, mahdollisesti satoja elintasosurffareita?

Se muuten menee niin, että VOKin pyörittäjä on rikosoikeudellisessa virkavastuussa kaikesta siitä, mitä VOKeissa tapahtuu. Tämä koskee myös SPR:ää.

Nyt herätys siellä Maahanmuuttovirastossa ja sisäministeriössä! Stalinisti Petteri Orpo eroa heti! Jaana Vuorio, jätä eronpyyntösi välittömästi.

Lisäys / Petteri Orpo sekoilee taas
Sisäministeri Petteri Orpo kiirehtii Pohjois-Suomen järjestelykeskuksen perustamista turvapaikanhakijoille.

Suomen ensimmäistä järjestelykeskusta turvapaikanhakijoille on kaavailtu muun muassa Tornioon, jonka valtuusto on näyttämässä hankkeelle vihreää valoa.

Tiistaisessa kokouksessa enemmistö valtuutetuista puolsi noin 500 turvapaikanhakijan järjestelykeskuksen perustamista Tornion entisen lukion tiloihin. Valtuusto ei kuitenkaan päättänyt vielä asiasta, vaan se ratkaistaan ensi maanantaina.

Yle Radio yhden Ykkösaamussa vierailleen Orpon mukaan Tornion aikataulu on liian hidas.

– Tässäkin yhteydessä vetoan Tornioon, jos he pystyvät vielä nopeammalla aikataululla asiaa käsittelemään. Lähdemme siitä, että Pohjois-Suomen alueelle perjantaina kuitenkin ensimmäinen keskus pyritään saamaan toimintaan, Orpo sanoo.

Jos päätöksenteko siirtyy ensi viikolle, järjestelykeskus voidaan Orpon mukaan perustaa muualle Pohjois-Suomeen.

– Sitten meidän täytyy tehdä toinen ratkaisu. Alueelta etsitään toinen soveltuva tila jos tämä Tornio ei tule valmiiksi.


Petteri Orpo ei pysty käskemään ketään kuntapäättäjää toimimaan vastoin voimassaolevia turvallisuusmääräyksiä. Sitä paitsi Petteri Orpo on itse syyllinen tähän tilanteeseen, eli nyt kipinkapin Petteri peilin eteen harjoittelemaan näitä kuutta sanaa.
- Herra tasavallan presidentti jätän tänään eronpyyntöni.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti