torstai 17. syyskuuta 2015

Kuka tätä maata oikeasti ohjaa? Petterikin voi katsoa.

Lukekaa huolella nämä kaksi uutista. Lainaan ne tähän semmoisinaan, lihavoin mielestäni olennaisimmat kohdat.

Pravda 16.9.2015
Turvapaikanhakijoille etsitään nyt lisätiloja Helsingin naapurikunnista
Kaupunki
16.9.2015 21:37
Päivitetty: 16.9.2015 22:39

Kaisu Moilanen

Helsingin Sanomat
Kasvavalle turvapaikanhakijoiden määrälle etsitään nyt majoitustiloja Helsingin naapurikunnista.

Sellaisia kuntia ja kaupunkeja, jotka eivät ole vielä turvapaikanhakijoiden majoittamiseen osallistuneet, pyydetään nyt vakavasti osallistumaan prosessiin nopealla aikataululla, kertoo Avin ylijohtaja Minna Karhunen.

"Tätä Helsingin painetta pitäisi pystyä nyt purkamaan. Kysymys on Helsingin naapurikunnista, ne pitäisi saada liikkeelle. Mitä lähempänä Helsinkiä niin sitä parempi."

Pääkaupunkiseudun kunnista Sipoo, Tuusula, Kerava, Järvenpää ja Vantaa eivät ole tähän mennessä järjestäneet lisätiloja turvapaikanhakijoiden majoittamiseen.

Keskiviikkona uutisoitiin, että Espooseen perustetaan pikavauhtia vastaanottokeskus aikuisille turvapaikanhakijoille. Vantaa puolestaan selvittää asiaa parhaillaan. Avi on kutsunut kuntien ja kaupunkien johtajat keskustelemaan kasvavasta turvapaikanhakijoiden määrän hallinnasta.

Tuusula on ilmoittanut valtiolle jo kesällä, että se voi ottaa majoituskäyttöön Metsäpirtin leirikeskuksen, kertoo kunnanjohtaja Hannu Joensivu.

"Lisäksi meillä on uimahallin alakerrassa kuivaa ja lämmintä tilaa, mihin voisi saada majoitettua ihmisiä ihan hätätapauksessa. Aika vähän meillä kuitenkaan on tähän soveltuvia majoitustiloja", Joensivu sanoo.
Kunnilta pyydetään myös apua kiinteistöjen käyttötarkoituksen muuttamisessa, kertoo Karhunen. Tämä tarkoittaa, että esimerkiksi toimistotiloja voisi muuttaa majoitustiloiksi.

"Tässä tarvitaan nyt ripeää toimintaa. Kuntien pitäisi pystyä priorisoimaan tämä asia edelle."


Kerava on varautunut ottamaan käyttöön muutamia pieniä tiloja. Kalevan nuorisotila, Elloksen vanhat toimitilat sekä Kesärinteen leirikeskus olisivat kohtuullisilla toimenpiteillä mahdollista ottaa turvapaikanhakijoiden käyttöön, kertoo Keravan kaupunginjohtaja Petri Härkönen. Näihin saadaan kuitenkin majoitettua kymmeniä ihmisiä.

"On kaupungin puolelta vaikea keksiä sopivia tiloja. Teemme nyt selvityksiä yksityisellä puolella mahdollisista tiloista."

Härkösen mukaan Kerava aikoo osallistua turvapaikanhakijoiden majoittamiseen. "Kerava kantaa toki vastuunsa mikä sille kuuluu ja näihin olemme nyt varautuneet. "

Oikaisu 16.9.2015 kello 21.40: Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, Espooseen on nykytiedon mukaan tulossa vastaanottokeskus.

16.9.2015 kello 22.37: Toisin kuin jutussa alun perin kerrottiin, Espoon vastaanottokeskuksesta uutisoitiin keskiviikkona.


* * *

"Kuntien pitäisi nyt pystyä priorisoimaan tämä asia edelle." Vai niin.

* * *

YLE 15.4.2015
Helsinki 15.4.2015 klo 17:34 | päivitetty 15.4.2015 klo 18:46
Trendi: liikehuoneistot halutaan muuttaa asunnoiksi
Helsingin kantakaupunkiin on jouduttu määräämään rakennuskielto, joka estää toimitilojen muuttamisen asunnoiksi ilman tapauskohtaista harkintaa. Syynä on halu säilyttää kaupunkielämän monimuotoisuus.

Vielä 1970-luvulla Helsingin keskustassa puhuttiin piilokonttoristumisesta, mutta nyt trendi on päinvastainen.

Toimitiloja halutaan muuttaa asunnoiksi, koska varsinkaan pienille liikehuoneistoille ei ole enää juuri kysyntää. Asumisesta saatava tuotto on suurempi.

 – Kehitys on johtamassa tällä hetkellä kantakaupunkia puhtaasti asuinalueeksi. Muutos maankäytössä yksityisellä puolella pyrkii aina kääntymään siihen suuntaan, josta saa parhaan tuoton, pohtii asemakaavapäällikkö Olavi Weltheim Helsingin kaupungilta.

Jotta kaupunkielämä säilyisi riittävän monimuotoisena, kantakaupungissa on viime vuoden tammikuusta asti ollut voimassa rakennuskielto.

Se tarkoittaa, että kun aiemmin muutoksen liikehuoneistosta asunnoksi saattoi tehdä helposti pelkästään hakemalla rakennusluvan, nyt muutos vaatii käyttötarkoituksen muutoksen ja tapauskohtaisen harkinnan.


Suora sisäänkäynti kadulta: ei lupaa

Rakennuskiellosta huolimatta liikehuoneistoja edelleen muutetaan asunnoiksi jonkin verran. Toimitiloihin rakennettiin viime vuonna koko Helsingissä reilut 400 asuntoa, eli näin syntyi kaupungin noin joka kymmenes uusi asunto.

Asemakaavapäällikkö Weltheimin mukaan käyttötarkoituksen muutosten myöntämisissä ollaan erityisen tiukkoja sellaisissa keskustan liikehuoneistoissa, joihin on käynti suoraan kadulta.

– Kadunvarsi-liiketilojen suhteen olemme olleet aika ehdottomia. Poikkeuksia on voitu tehdä pihan puolen tai hiljaisten katujen varrella olevien vanhojen toimistohuoneistojen kohdalla, joissa sisäänkäynti on porraskäytävän kautta, Welthaim kuvailee.


Valvonta heikkoa

Rakennuskieltoa koetetaan kiertää jonkin verran. Keinona saattaa olla esimerkiksi, että jos huoneisto koostuu vaikkapa osin sekä liike- että asuintilasta, huoneiston ainoa keittiö rakennetaankin liiketilan puolelle ja asumista "levitetään" siten koko tilaan.

– Mikään ei ole niin nerokas kuin ihminen, kun haetaan taloudellista hyötyä. Tottakai kieltoa pyritään kiertämään. Valvonta kuuluu rakennysvalvontavirastolle. He eivät tee säännönmukaista tsekkausta, mutta jos heidän tietoonsa tulee asioita, niin toki he voivat toimia, kertoo Olavi Weltheim.

Pienten liiketilojen kysyntää on asunnonvälittäjien mukaan heikentänyt muun muassa myymälöiden siirtyminen suuriin kauppakeskuksiin.


Lue myös
Palvelut keskittyvät kauppakeskuksiin Helsingissä – miten käy muun kaupungin? 15.4.
Townhouse haastaa rivitalon – matalan ja tiiviin asumisen muodot uudistuvat 15.4.
Anne Moilanen
@MoilanenAnne
Yle Uutiset


Stalinisti Petteri Orpo hykertelee tyytyväisenä, kun Ruotsi dumppaa tänne ongelmajätettään jolla SPR, Demla ja muut Petterin tutut pääsevät rahastamaan. Stalinisti Petteri Orpoa ei kiinnosta tietää, kuinka monta tuhatta kurkunleikkaajaa täällä on, pääasia että KoneistonTM rattaat pyörivät.

Petteri Orpo, maanpetturi, stalinisti, eroa heti!

Tämä Minna Karhunen, Sekoomus, todisti vakavasti uskoaan ja sitä, miten Sekoomuksen arvot ovat täysin perseestä.

- Jos valmiussuunnitelmat eivät ole ajan tasalla, on nyt korkea aika päivittää ne. Suurinta riskiä eivät kuitenkaan muodosta maahanmuuttajat, vaan meidän suomalaisten kyky mukautua uuteen tilaisuuteen. (Lähde: Helsingin Uutiset 7.9.2015)

Desantti Petteri Orpo ei halua panna rajoja kiinni, ettei vaarantaisi SPR:n, Koneiston ja Sekoomuskavereidensa bisneksiä. Petteri Orpo syyllistyy vakaviin virkavirheisiin. Eroa, Orpo!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti