tiistai 8. syyskuuta 2015

"VOK ei maksa kunnalle mitään, valtio maksaa kulut"

Kun kuntaan tulee VOK tai sitä ollaan sinne väkisin työntämässä, eräs useiten käytetty perustelu on ettei se maksa kunnalle mitään. Tämä on vain osatotuus.

Nimittäin kun iPakoloinen saa oleskeluluvan, arvatkaa kuka tuon jälkeen maksaa suurimman osan kuluista? Sen kunnan veronmaksajat, minne tuo elintasosurffari päättää asettua. Se asumisperusteinen sosiaaliturva, nääs.

Asumisperusteiseen sosiaaliturvaan kuuluvat kuntien järjestämä julkinen terveydenhuolto ja sosiaalihuolto. Perustoimeentuloturva tosin siirtynee KELA:lle 1.1.2017 lähtien, mutta rahoitusvastuuta tässäkin on kunnilla.

Suositeltavaa luettavaa
Kansainvälistä suojelua saavien muutto vastaanottokeskuksista kuntiin, TEM 26/2014 (PDF, 516Kt)
Perustoimeentulotuki Kelaan 2017 alkaen

2 kommenttia:

 1. No jaa, lähes kaikki kunnanisät ja -äidit toivovat tietenkin että kaikki heidän VOK:nsa asukkaat ovat välittömästi muuttamassa Helsinkiin, Turkuun tai johonkin muuhun kylään, missä jo entuudestaan asuu sukulaisia / tuttuja / saman klaanin porukkaa. Lähes kaikki, eli kaikki muut kuin niiden kauppaloiden valtuustonjäsenet, joihin tämä loppumuutto suuntautuu. Ja täällä lähiössä, missä joka päivä kuulee vähemmän suomenkieltä... Noh, arvaatte kai?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehys Turkkulaanen, kiitos kommentista.

   Tämä tulva on vasta pientä esimakua siitä, mitä näiden perässä tulee. Asioista päättävät eivät uskalla käännyttää iPakoloisia Ruotsiin, ja kun sopivat leimat ovat sopivissa papereissa, alkavat perheenyhdistämiset.

   Aikamoinen paradoksi muuten siinä, että Orpo väittää VOK-keskustelun olevan "inhimillistä" kun samalla valtamediassa uutisoidaan VOKien pakkosijoittamisista kuntaa kuulematta.

   Orpo on stalinisti, jonka olisi pitänyt jo tajuta erota.

   Poista