lauantai 5. syyskuuta 2015

Väärennettyjä Syyrian passeja liikkeellä, mutta kuka oikeasti yllättyi?

Saksan tulli löysi postipaketeista väärennettyjä Syyrian passeja, seassa joitain aitojakin. Eipä yllättänyt tämäkään, Syyrian passi kun on tämän hetken kuuminta hottia ihmissalakuljetusbisneksessä. (Lähde: BBC)

Väärennettyjä passeja liikkuu erityisesti Turkissa, aitoja on helppo sinne lähettää Saksasta tai Ruotsista ja "unohtaa" ilmoittaa passi kadonneeksi. Toisaalta esimerkiksi Ruotsissa on "kadonnut" kymmeniä tuhansia passeja, huhtikuun 2014 arvio oli 170.000. Tehokkaimmat passitrokarit ovat myyneet parikymmentä passiaan, mutta Ruotsi ei olisi Ruotsi jos joku viranomainen uskaltaisi panna nämä rikolliset kantamaan vastuunsa.

"Katoaa" passeja Suomessakin. Heinäkuussa 2013 Keskisuomalainen tiesi kertoa, että "kadonneiksi tai varastetuiksi ilmoitettujen passien määrä on lähes kolminkertaistunut neljässä vuodessa. Kaikkiaan tällä hetkellä voimassa olevia Suomen passeja on kateissa noin 31 000." Tämänhetkistä tilannetta en tiedä, mutta arvelen kateissa olevia passeja olevan välillä 35.000 - 40.000.

Tämänkin takia rajavalvontaa pitää tiukentaa ja erityisen tarkkaan tutkia paitsi Syyrian myös Ruotsin, Afganistanin, Irakin ja Somalian passit. Lisäksi rajavartijoiden pitää leikkiä kuuroa, kun väärennettyä passia heilutellut lausuu taikasanan "Asylum". Jos tuo tyyppi tulee Ruotsista, ei muuta kuin sinne takaisin.

1 kommentti: