Suomessa yllättävän vähälle huomiolle jäänyt jättimäinen kanavahanke Nicaraguassa on vastatuulessa. Hankkeen ympäristövaikutukset saattavat olla katastrofaaliset.
Suurimmat riskit liittyvät Väli-Amerikan suurimpaan järveen Cocibolcaan. Vaikka se pinta-alaltaan on suuri, 8.264 km2, se on kauttaaltaan hyvin matala. Syvimmillään vettä on vain 28 metriä, mikä tarkoittaa massiivisia ruoppaustöitä käytännössä koko matkalta. Huomattavia ympäristöriskejä sisältyy myös kanavan itäosaan suunniteltuun noin 395 km2 laajuiseen tekojärveen Atlantaan.
Tiedeyhteisön äskettäin julkaisema raportti esittää lisä- ja jatkotutkimuksia liittyen muun muassa veteen ja sedimentteihin, biodiversiteettiin ja alueen ekosysteemeihin. Myös vaihtoehtoisia, järven kiertäviä reittejä kannattaa tutkia.
Cocibolca on aivan liian arvokas uhrattavaksi "imperialisteille" (kiitos, AMGS). Pelastetaan se nyt, ennen kuin on liian myöhäistä.
Aiheesta lisää
Ana Maria Gutiérrez Sorainen: Nicaraguan kanava 17.6.2013
Alek Boyd: Who is Wang Jing? Man behind Nicaragua's canal project is as dodgy as they come. 3.7.2013
Reuters: China's 'ordinary' billionaire behind grand Nicaragua canal plan 4.5.2014
Ana Maria Gutiérrez Sorainen: Nicaraguan järvi ja kanava 30.11.2014
South China Morning Post: Angry over land seizures and pollution, Nicaraguans block roads as Chinese-led mega canal project kicks off 23.12.2014
Nature: Nicaragua defies canal protests 27.12.2014
Environmental Science and Technology: Scientists Raise Alarms about Fast Tracking of Transoceanic Canal through Nicaragua 2.3.2015
UPI: Scientists question rush to build Nicaragua canal 4.3.2015
Keskisarja ja stuppisuut
-
Historioitsija kansanedustaja Teemu Keskisarja, PS
Perussuomalaiskansanedustaja, historioitsija Teemu Keskisarja ilmoitti
jäävänsä pois preside...
2 tuntia sitten
Eipä näy Greenpeaceä mailla eikä halmeilla. Johtuneeko tukijoiden kiinnostuksen puutteesta? HKND voi tosin olla yksi järjestön sponsoreista, mikä voi myöskin selittää poissaolon.
VastaaPoistaTervehys Kenzo, kiitos kommentista.
PoistaHyvä huomio terroristijärjestönä pitämästäni Greenpeacesta. Kumma, etteivät nämä terroristit järjestä mielenosoituksia Kiinan lähetystöjen tms. lähettyvillä, onhan Kiina tällä hetkellä mm. maailman pahin ympäristön pilaaja ja ilmansaastuttaja.
HKND ja sen nokkamies Wang ovat tietojeni mukaan pelkkiä bulvaaneja monissa isoissa Kiinan hallituksen hankkeissa. Kun joku näistä hankkeista karahtaa kiville, Wangista tuskin enää kuulemme.
Kiinan "kehitysapuhankkeet" tarkoittavat pääsääntöisesti sitä, että 1) kiinalaiset hyötyvät 2) kiinalaiset hyötyvät ja 3) kiinalaiset hyötyvät.
1) Joku maksaa Kiinalle hankkeesta, jonka toteuttavat kiinalaiset yritykset pääasiassa kiinalaisia työllistäen.
2) Kiina haluaa turvata oman teollisuutensa raaka-aineiden saatavuuden.
3) Kiina haluaa hallintaoikeuden strategisesti tärkeisiin kulkuväyliin, satamiin ja niin edelleen.
Esimerkkejä kiinalaisten imperialismista ja kolonialismista on joka puolelta maailmaa, myös Euroopasta.
Tällä kirjoituksellani haluan tuoda esiin myös erään erittäin tärkeän asian.
VastaaPoistaPitäkäähän tarkasti silmällä, mitä eri puolilla maailmaa tapahtuu pohjavesivarantojen suhteen.
Puhdas juomavesi ei ole itsestäänselvyys, sen puolesta meidän pitää taistella myös täällä Suomessa. Tätä elämän kannalta välttämätöntä asiaa emme saa antaa "imperialistien" emmekä monikansallisten yritysten rahanahneisiin käsiin.
Credits
Arvostan Ana Marian halua pyrkiä avoimeen keskusteluun, tyyliin asiat asioina.
Puoluerajoista tai muista tämän kaltaisista toisarvoisista seikoista riippumatta juuri tähän meidän pitää pyrkiä. Aivan liian usein tärkeätkin asiat hautautuvat tyhmän metakeskustelun ja lapsellisen vastapuolen syyttelyn alle, taakse ja vielä taemmas.
Ei näin, hyvät ihmiset, ei näin.
Asiat asioina.