maanantai 23. maaliskuuta 2015

Malliesimerkki copy&paste -pseudojournalismista: Kreeta Karvalan pääkirjoitus 22.3.2015

Kreeta Karvalan 22.3.2015 Iltalehdessä julkaistu pääkirjoitus on kammottavaa luettavaa. Karvala lienee arponut jonkinlaisella satunnaislukugeneraattorilla lauseet ja niiden keskinäisen järjestyksen, seassa on niin faktaa kuin puhdasta fiktiotakin.

Aloitan faktasta.

Toisaalta Suomi ei myöskään saa olla sinisilmäinen maahanmuuttoon liittyvien ongelmien, kuten rikollisuuden tai radikalisoitumisen suhteen.

Totta, mutta Karvala jättää tämän erittäin tärkeän asian täysin roikkumaan. Ongelmia on, mutta missä konkreettiset ratkaisuehdotukset?

Puhdasta fiktiota sen sijaan on esimerkiksi tämä väittämä.

OECD:n laskelmien mukaan maahanmuuton aiheuttamat menot Suomen julkiselle taloudelle olivat vuonna 2011 tuloja pienemmät.

Karvalakin tietää tuon väittämän olevan hölynpölyä, mutta siitä huolimatta hän valehtelee. Vielä kerran: Suomi ei ole hyötynyt maahanmuutosta. Talousasioihin hyvin perehtynyt Juhani Huopainen kirjoitti tästä jo kesällä 2013.

Hesarin taulukko koskee baseline-mallia, jossa noin 40 prosenttia julkisesta rahankäytöstä jätetään huomioimatta. Jos kaikki kulut lukuunottamatta puolustusmenoja otetaan huomioon, ollaan miinuksen puolella, OECD:n keskiarvo -0,3 prosenttia ja Suomen -0,13 prosenttia.

OECD:n raportti toteaa useassa kohtaa, että humanitaarinen maahanmuutto on kallista saippuaa. Lisäksi se toteaa, että humanitaarista politiikkaa virtaviivaistetaan useissa maissa ja vallitseva trendi on humanitaarisen maahanmuuton houkuttelevuuden vähentämistä kohti (s. 58).

Väite, että maahanmuutolla olisi positiivinen vaikutus, ei pidä OECD:n tietojen mukaan paikkaansa, kuten raportista poimituista taulukoista voidaan tulkita.


Karvalan klisheiset vertaukset Ruotsiin jääkööt omaan arvoonsa, samoin talousnero Juhana Vartiaisen (demarisekoomus) propaganda työperäisen maahanmuuton lisäämisestä. Tyhjää ja tyhmää sanahelinää, jossa ei ole minkäänlaista logiikkaa.

Koska Karvalan kirjoitus vilisee asiavirheitä, jopa valheita, odotan Iltalehdeltä asianmukaisia oikaisuja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti