torstai 20. elokuuta 2015

Petteri Orpo höpöttää taas omiaan

Sisäministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan yksittäisten turvapaikanhakijoiden tukia ei voida leikata. Leikkaus olisi perustuslain vastainen. Tuki on jo leikattu minimiin.

Turvapaikanhakijan kuukausittain saama runsaan kolmensadan euron suuruinen vastaanottoraha on 30 prosenttia pienempi kuin vähimmäistoimeentulotuki.

Kun tuen leikkaamisesta päätettiiin viitisen vuotta sitten, asiasta pyydettin perustuslakivaliokunnan lausunto. Orpo muistuttaa, että valiokunta arvioi tuolloin, että tukea ei voida leikata enempää ellei perustuslakia muuteta.
(Lähde: YLE)

Höpö höpö, älä Petteri viitsi jatkuvasti valehdella.

Kansanedustaja Olli Immonen teki kirjallisen kysymyksen 28.10.2011.

Mihin toimiin hallitus aikoo ryhtyä, jotta laittomien maahantulijoiden salakuljetuksia ei maksettaisi enää jatkossa Suomen sosiaalituella ja aikooko hallitus kiristää lainsäädäntöä siten, ettei ihmisten salakuljetus olisi enää houkuttelevaa?

Silloisen sisäministeri Päivi Räsäsen 21.11.2011 päivätty vastaus sisälsi muun muassa tämän kohdan.

Laki kansainvälistä suojelua hakevan vastaanotosta (746/2011, vastaanottolaki) tuli voimaan syyskuussa 2011. Lain 19 §:n mukaan turvapaikanhakijalle myönnetään vastaanottoraha ihmisarvoisen elämän kannalta välttämättömän toimeentulon turvaamiseksi ja itsenäisen selviytymisen edistämiseksi. Raha annetaan vain henkilölle, joka on tuen tarpeessa eikä voi saada toimeentuloa ansiotyöllään, muista tuloistaan tai varoistaan, itseensä nähden elatusvelvollisen huolenpidolla tai muulla tavalla. Vastaanottorahan tarve arvioidaan aina tapauskohtaisesti. Säännöksen taustalla on perustuslain 19 §:ssä jokaisen oikeudeksi taattu välttämättömän toimeentulon ja huolenpidon turvaaminen. Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta katsoi vastaanottolakia koskevassa lausunnossaan (PeVL 59/2010 vp), että sääntely on merkityksellistä perustuslain 19 §:n kannalta.


Lainaan mielestäni relevantit kohdat mainitusta lausunnosta.

Sääntely on merkityksellistä perustuslain 19 §:n 1 momentin kannalta. Sen mukaan jokaisella, joka ei kykene hankkimaan ihmisarvoisen elämän edellyttämää turvaa, on oikeus välttämättömään toimeentuloon ja huolenpitoon.
---
Ehdotettu sääntely merkitsee vastaanottokeskusten maksaman taloudellisen tuen irrottamista yleisestä toimeentulotuesta. Esityksen perustelujen (s. 33/I) mukaan vastaanottorahan ja etenkin käyttörahan myöntäminen on toimeentulotuen myöntämistä yksinkertaisempaa, minkä vuoksi se soveltuu yleistä toimeentulotukea paremmin kansainvälistä suojelua hakevien vastaanoton tarpeisiin. Pelkästään tällainen vastaanoton etuusjärjestelmän irrottaminen toimeentulotukijärjestelmästä ei edellä mainitun valossa muodostu perustuslain 19 §:n 1 momentin kannalta ongelmalliseksi. Ehdotetun vastaanottorahan määrä vastaa esityksen perustelujen (s. 78/I) mukaan toimeentulotuesta annetun lain mukaista toimeentulotuen perusosaa kuitenkin niin, että siitä on vähennetty vastaanottokeskuksen hyödykkeinä järjestämä osuus. Ehdotus täyttää tältäkin osin perustuslain 19 §:n 1 momentin vaatimukset, sillä valiokunta on pitänyt mahdollisena huolehtia kansainvälistä suojelua hakevien ja tilapäistä suojelua saavien toimeentulon turvasta osittain muutenkin kuin rahana (ks. PeVL 8/2005 vp, s. 2/II).

Petteri Orpon väittämä siitä, että tuki muka olisi jo leikattu minimiin on hölynpölyä, tarkoituksellista harhaanjohtamista, suorastaan valehtelua. Eroa, Orpo! Kuka enää voi luottaa moiseen valepukkiin? En minä ainakaan.

2 kommenttia:

 1. Sorry, Oinomaos, en pystynyt lukemaan ku pätkän alusta. Vituttaa niin huolella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tervehys Kumis, kiitos kommentista.

   Lyhyesti: RKP:n sätkynukke Petteri Orpo valehteli taas, ja tuommoinen valepukki on meillä sisäministerinä. VMP.

   Poista