maanantai 9. helmikuuta 2015

Henkilö "X" - paperiton vai laiton?

Henkilö "X" tuli EU/Schengenin alueelle täysin laillisesti, suuren kansainvälisen lentokentän kautta kuten miljoonat muutkin matkustajat. Viisumin umpeuduttua "X" hävisi jonnekin, kuten tapahtuu kymmenille tuhansille muillekin henkilöille joka vuosi. "X:stä" tuli laittomasti EU/Schengenin alueella oleskeleva.

"X" hyvin suurella todennäköisyydellä ei ole paperiton. "X:llä" saattaa olla useita eri passeja, mahdollisesti väärennettyjä tai varastettuja, mutta jonkinlaiset henkilöpaperit "X:llä" pääsääntöisesti on. Tai ainakin oli siinä vaiheessa kun hän lentokentän tarkastuksista ja muista muodollisuuksista läpi pääsi.

Frontex kertoo verkkosivuillaan häkähdyttävän tiedon.

The single biggest entry route for migrants into the EU is via international airports: most of those who currently reside in the EU illegally, originally entered in possession of valid travel documents and a visa whose validity period they have since overstayed.

Kuulostaa varmasti tutulta ainakin kaikille surullisenkuuluisaan mummokaustiin (1, 2) vähänkin perehtyneille. Vastaavia tapauksia on muitakin, esimerkiksi kosovolaisen tuolloin 71-vuotiaan Halide Latifin karkotus keväällä 2007. Yhteistä näille "kausteille" oli se, että nämä laittomasti Suomessa notkuneet henkilöt ja heidän lähipiirinsä - myös osa poliittista ja valtaeliittiä - pyrkivät hyötymään tästä tilanteesta.

Hyötymistarkoitus on päällimmäisenä mielessä myös "paperittomille" lisää oikeuksia ja etuja ajavilla poliitikoilla, ns. "journalisteilla" ja järjestöillä kuten Pakoloisneuvonta ry. Tässä kaikille teille, paperit tarjoaa ruotsalainen taiteilija Dan Park.


"Paperia paperittomille" tarjoaa Dan Park (kiitos "JT"!)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti