lauantai 21. helmikuuta 2015

Sekoileeko STM vai sooloileeko Lapin AVI?

Pellolle 200 000 euron sakon uhka: Avi vaatii päivystyspalvelut suomen kielellä


Pello suomenkielisenä kuntana ei voi tarjota tulkin avulla päivystyspalveluita tai muita terveydenhuoltolain mukaisia palveluja Ruotsin Övertorneålla, katsoo Lapin aluehallintovirasto (Avi).

Avin mukaan Pellon kunta ei ole huolehtinut asukkaidensa oikeudesta saada terveydenhuollon palveluja suomen kielellä.

Avi on kuullut sosiaali- ja terveysministeriötä määräyksen antamisesta sakon uhalla.

Ministeriön antaman lausunnon mukaan Pellon kunta tulisi velvoittaa järjestämään päivystyspalvelut suomen kielellä suomenkielisille potilaille. (Lapin Kansa)

Hmm, jaa, vai niin. Kiusantekoa tai-ja suoranaista tyhmyyttä pilata hyvin toimiva yhteistyö, josta varmasti hyötyvät niin Pellon kuin Övertorneånkin alueen  asukkaat. En usko, että STM on samalla vimmalla puuttunut esimerkiksi näihin tapauksiin.

Monet potilas- ja sosiaaliasiamieheen yhteyttä ottaneet kalajokiset kokivat, ettei heidän asiaansa ja huoltaan ole riittävästi kuultu. Valituksen tehneet kokivat usein, ettei lääkäri ole ymmärtänyt heidän selostustaan - varsinkin niissä tilanteissa, joissa lääkärin äidinkieli ei ole ollut suomi.
* * *
Pahalainen sentään kun puhuisivat edes Suomea, mutta kun meillä täällä Raaseporissa puhuvat tohtorit ihan muita kieliä.. 
* * *
Valviran lupaosaston johtaja Jussi Holmalahti kertoo, että EU:n rajojen sisältä tulevat lääkärit laillistetaan Suomessa ilman kielitaitovaatimusta.

– Lääkäreiden laillistaminen ei EU:n sisällä edellytä työskentelymaan kielitaitoa. Sellainen vaatimus katsottaisiin vapaan liikkuvuuden esteeksi, Jussi Holmalahti sanoo.

* * *
Yksi lääkäreistä kertoo, että ongelmia on etenkin Etelä-Karjalassa. Hän kertoo tapauksesta, jossa ulkomainen lääkäri tekee työtään tulkin välityksellä – ja ylilääkäri sallii asian.

-Kukaan ei puutu tilanteeseen.Voi potilas parkoja.
* * *
Vaasan pääterveysasemalla ruotsia osaava asiakas pääsee lääkärin pakeille muita nopeammin, uutisoi Pohjalainen.

Asemalla työskentelee lehden mukaan ruotsalaislääkäreitä, jotka eivät osaa lainkaan suomen kieltä. Taustalla on etenkin päivystystä vaivaava pula suomenkielisistä lääkäreistä.


Tämäntyyppisiä uutisia on todella paljon, mutten pikaisella etsimisellä löytänyt mitään esimerkiksi Vaasan kaupungille määrätystä uhkasakosta. Vaasassakin asuvilla suomenkielisillä on oikeus saada terveydenhuollon palvelut suomeksi, muuten tilanne on perustuslain vastainen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti