perjantai 3. huhtikuuta 2015

Sähköstä ja sähkön hinnoista

Meillä Suomessa sähkön hinta on suhteellinen alhainen, virheistä huolimatta. Sähkön osuus suomalaisen kuluttajan sähkölaskusta on tyypillisesti noin kolmasosa, loppu koostuu siirtomaksusta ja erilaisista veroista.

Virheet usein puhuvat Saksasta uusiutuvan energian mallimaana, mutta unohtavat aina kertoa että saksalainen kuluttaja maksaa sähköstään Euroopan korkeinta hintaa.

Kuvan lähde: BBC

Berliiniläinen maksaa sähköstään lähes kolminkertaisesti verrattuna helsinkiläiseen, köpisläisetkin noin tuplahinnan.

Olen sitä mieltä, että nyt kun on ostajan markkinat niin äkkiä tänne niin paljon ydinvoimaloita kuin vain järkevästi mahtuu. Niiden tuottamaa sähköä riittää vientiinkin, myös kulutuspiikkien aikana. Toriumvoimalat voivat olla yksi vaihtoehto, testikäytössä ensimmäiset toimivat 20-200 MWh voimalat lienevät 5-10 vuoden sisällä.

Aurinkovoimalat tuottavat sähköä, kyllä, mutta missä on aurinko esimerkiksi jossain Utsjoen korkeuksilla noin puolet vuodesta, loka-maaliskuun? Sähköntuotanto tuona aikana on nolla KWh tai hyvin lähellä sitä. Ei ole olemassa mitään järkevää akkuteknologiaa, joka näillä leveysasteilla kykenisi varastoimaan valoisana aikana tuotetun energian puoleksi vuodeksi.

Tuulivoimalat ovat enemmän tai vähemmän haihattelua, niiden laajempi käyttöönotto Suomessa kannattaa unohtaa saman tien. Kalliista syöttötariffista pitää heti luopua, suhteellisen vähällä rahalla selviää mahdollisista sopimussakoista.

Puu-, hake- ja muiden vastaavien voimaloiden vaatima logistiikka ja infra

Virheiltä ei ikinä saa suoraa ja selkeää vastausta tähänkään yksinkertaiseen kysymykseen: minkälaisen hiilijalanjäljen aiheuttavat ne tuhannet rekat, jotka kuljettavat polttoainetta esimerkiksi hakevoimaloihin? Eipä taida yksikään 40:n tonnin rekka ajatuksen voimalla liikkua, kyllä niissä isot dieselmoottorit jymisevät. Jotta rekat pystyisivät tehokkaasti ja turvallisesti liikkumaan, tiestön pitää olla asianmukaisessa kunnossa. Yhden Pisararadan hinnalla (vähintään miljardi euroa, todennäköisesti vähintään tuplasti enemmän) tie-infran korjausvelkaa pystyy kummasti lyhentämään.

Niin, ja kyllä kaikki ne tulevat tuhannet sähköautotkin "öhkää" tarvitsevat. Sitä pitää tulla töpseleistä myös tuulettomina ja pimeinä päivinä, muuallakin kuin pääkaupunkiseudulla. Lisää ydinvoimaa, kiitos!

3 kommenttia:

  1. Jos vielä jatketaan "vihreätä energiapolitiikkaa", niin kyllä se sähkön hintakin saadaan euroopan kalleimmaksi...

    Minulla on sellainen mielikuva, että Vihreiden mallin mukaisessa Suomessa on kylmää ja likaista ja someenkaan ei pääse, kun sähkönjakelua säännöstellään tai jos ei satu vähään aikaan tuulemaan... :)

    Hakerekat varmasti aiheuttavat ison hiilijalanjäljen, mutta eiköhän puuta kannata tällaisessa maassa käyttää, jossa sitä kasvaa?

    Se kun on kuitenkin uusiutuva luonnonvara ja jos se lahoaa metsiin, niin ei siitä ole hyötyä kenellekkään. Täällä keskisessä Suomessa on tiet jo sen verran hunokuntoisia, että olen valmis kannattamaan lähes mitä tahansa energiamuotoa, jos se lisää tienpitoon käytettävää rahamäärää.

    Onneksi saadaan kohta Ääänekoskelle uusi sellutehdas, niin alkaa raha liikkumaan...

    Ydinvoima on ihan ok. kunhan sen rakentavat sellaiset tahot, jotka osaavat pysyä aikataulussa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehys Ekku, kiitos kommentista.

      Kyllä puuta saa ja pitää käyttää, siitä olen kanssasi täysin samaa mieltä. Se on ekologista, se on järkevää ja se työllistää monien eri alojen ammattilaisia.

      Äänekosken uusi sellutehdas on hyvä piristysruiske alueelle ja alueen elinkeinoelämälle, mukava vaihteeksi lukea iloisempiakin talousuutisia.

      Poista
  2. DI Tapio Pitkäranta toteaa blogissaan tuulivoimasta mm. näin.

    Tuulivoimahankkeita ajavien yritysten tulisi itsesäädellä toimintaansa nykyistä voimakkaammin ja priorisoida hankkeita. Ei ole uskottavaa nykytilanteessa vaatia lisää tukea alalle, jonka toimintamalleissa on tämänkaltaisia piirteitä. Vaalien jälkeen on syytä leikata syöttötariffi järkevälle tasolle. Suunniteltu 2500 MW nimellisteho tulee rakentaa harkiten ilman villin lännen toimintatapoja.

    VastaaPoista