Italiaan ja Maltaan saapui yli 30 000 ihmistä syyskuun loppuun mennessä. Koko viime vuoden ajalta luku oli 15 000.
Italia on toistamiseen vaatinut Euroopan unionilta yhteisiä toimia pakolaisongelman lievittämiseksi.
– Voin julistaa että maanantaina aloitamme italialaisen sotilaallisen sekä humanitaarisen operaation, tehdäksemme mahdollisimman turvalliseksi sen Välimeren alueen, josta on viime päivinä tullut hauta.
Suomi on valmis lähettämään Välimerelle toistakymmentä asiantuntijaa, merivalvontalentokoneen, partioveneen sekä koulutusapua.
Ensinnäkin, Libyasta Välimerelle kiikkerissä kalastusveneissä lähtevät henkilöt ovat kaikkea muuta kuin pakolaisia. He ovat ihmissalakuljettajien ja -kauppiaiden uhreja, hyväuskoisia hölmöjä, jotka kaiken lisäksi suurella todennäköisyydellä merellä ollessaan "hävittävät" kaikki mahdolliset henkilöpaperinsa.
Toiseksi, italialaisten pullistelut tiedetään. Maa vuotaa kuin seula, ja sieltä saa oleskeluluvan kun käy sitä pyytämässä. Sieltä onkin sitten helppo suunnistaa Suomeen joko ihmiskaupan uhrien auttamisjärjestelmän tai avokätisen asumisperusteisen sosiaaliturvamme piiriin.
Kolmanneksi, missä on Libyan vastuu? Myönnettäköön, että rannikkoa on, rantaviiva on pitkä, mutta luulisi Gaddafin aikaisten valvontajärjestelmien ja -menetelmien edelleen olevan käyttökelpoisia. Kysymys lieneekin siitä, että Libyan uusi hallitus haluaa kiristää EU:lta lisää rahaa, jotta se hetkeksi muka tiukentaisi rajavalvontaansa.
Ei latin latia rahaa Libyalle, vaan selvät sävelet ja sanktiot: joko te nyt teette näin, tai taloussaarto tai pankaas nyt ne rajat kunnolla kiinni, tai taloussaarto.
Merialueen valvonta on toki tärkeää sekin, ja kun esimerkiksi Maltan tai Italian aluevesille tulee ilmiselviä elintasopakolaisia, heihin pitää armotta soveltaa Australian nykykäytäntöä: alus ohjataan jonnekin muualle, paitsi manner-Australiaan. Tieto tästä leviää kyllä, nopeammin kuin Cencilia Malmström ehtii sanoa CEAS.
Puuttuu poliittista tahtoa järjestää asiat näin yksinkertaisesti ja kustannustehokkain keinoin. EUROSUR kuulostaa paperilla hienolta, mutta tässä vaiheessa se on vasta suunnitteluvaiheessa. Älkää lähettäkö Ashtonia nöyristelemään, lähettäkää mieluummin tietty porukka Calvista pitämään silmällä Libyan aavikkoreittejä. He tietävät, mitä tehdä kun tapaavat ei-toivottua väkeä. He ovat sen ennenkin tehneet, he tekevät sen uudestaan heti kun käsky käy.
Digitalisoitumisen varjopuolet: Miten internet sekä yhdistää että eristää
ihmiset?
-
Digitalisoituminen on mullistanut ihmisten arjen, tehnyt tiedon
saatavuudesta helpompaa ja avannut uusia väyliä yhteydenpidolle sekä
kaupankäynnille. Int...
3 tuntia sitten
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti