keskiviikko 21. tammikuuta 2015

Mistä oikein onkaan kysymys tässä "paperittomiin" liittyvässä hässäkässä

Iltalehti totesi näin pääkirjoituksessaan 18.3.2014.

"Suuri osa Suomen ulkomaalaisista on keskittynyt pääkaupunkiseudulle. Vastoin virkamiesjohdon esitystä ja maan hallituksen kuntia koskevaa säästölinjausta Helsingin terveyslautakunta päätti marraskuussa, että kaupunki tarjoaa kiireellisen hoidon lisäksi kaikille raskaana oleville ja neuvolaikäisille lapsille laajat terveydenhuollon palvelut samaan hintaan kuin kaupunkilaisille. Tämä linjaus on johtamassa helposti valtakunnalliseen ohjeistukseen. Terveydenhoitojärjestelmämme uhkaa rapautua ilman tällaisia ylimääräisiä kustannuksia ja terveysuhkiakin."


Blogosfääri on täynnä toinen toistaan pliisumpia kirjoituksia "kansainvälisistä sopimuksista", "ihmisoikeuksista" ja kaikista niistä klisheistä, joilla tätä sekoilua on yritetty ja yritetään puolustella. Höpö höpö, sanon minä.

Suomea ei tosiasiallisesti velvoita mikään EU-oikeudellinen tai muu kansainvälinen juridinen velvoite tarjoamaan mittavia terveyspalveluita maassa asiattomasti oleskeleville yksilöille. Ei mikään.

Arvioidut kustannukset eivät perustu mihinkään tosiasioihin vaan hatusta tempaistuihin arvioihin ja ovat erittäin pahasti alakanttiin laskettu. THL:n raportissa, johon tätä älyvapaata touhua puolustavat usein vetoavat, lukee näin.

Käytettävissä olevat tiedot paperittomien ja paperittomien kaltaisessa tilanteessa olevien henkilöiden palvelujen käytöstä ovat puutteellisia, minkä takia ei ole mahdollista esittää muuta kuin likimääräinen arvio paperittomien henkilöiden terveyspalvelujen käytöstä ja käytön kustannuksista.

Helsingin kaupungin ja HUS:n tietojen perusteella paperittomien henkilöiden käyttämän kunnallisen terveydenhuollon kokonaiskustannukset olisivat vuositasolla pääkaupunkiseudulla enintään noin 400 000 euroa. Arvioiden perusteella valtaosa tässä selvityksessä käsitellyistä paperittomista henkilöistä oleskelee pääkaupunkiseudulla, minkä perusteella voidaan arvioida, että koko maan tasolla paperittomien käyttämän kunnallisen terveydenhuollon kustannukset olisivat vuositasolla enimmillään 550 000 – 650 000 euroa. Luvut vastaavat väestötasolla vuoden 2011 kustannusten perusteella arvioiden 450-530 alle 50-vuotiaan henkilön kunnallisen perus- ja erikoissairaanhoidon keskimääräisiä kustannuksia. (Keskimäki et al. Paperittomien terveyspalvelut Suomessa, THL:n raportti 11/2014, s.35)

Useimmat väittämät EU-sairaanhoitokortista ja sen pöyristyttävästä hinnasta ovat puppua nekin. Kannattaa lukea esimerkiksi tämä, tietoa löytyy myös romaniaksi ja bulgariaksi.

Helsinginkin kannattaisi lopettaa sekoilut eikä sooloilla milloin missäkin asiassa. Semminkin kun perustelut ovat pelkkää soopaa ja sanahelinää, ja nuo tyhmät päätökset tuppaavat olemaan turkasen kalliita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti