torstai 14. toukokuuta 2015

Kiintiöpakolaisista

Mikä tai kuka on kiintiöpakolainen?

Pakolaisia, jotka ovat lähteneet kotimaastaan tai pysyvästä asuinmaastaan toiseen maahan, johon he eivät kuitenkaan voi pysyvästi asettua asumaan, voidaan ottaa uudelleen sijoitettaviksi kolmanteen maahan niin sanotussa pakolaiskiintiössä. Suomeen otetaan pakolaiskiintiössä henkilöitä, jotka Yhdistyneiden kansakuntien pakolaisasiain päävaltuutettu UNHCR on katsonut pakolaisiksi, tai muita kansainvälisen suojelun tarpeessa olevia ulkomaalaisia uudelleen sijoitusta varten.

UNHCR:n mukaan pakolaisten vapaaehtoinen ja turvallinen paluumuutto sekä sijoittuminen kotimaansa lähialueille ovat pakolaisongelman parhaimpia ratkaisuvaihtoehtoja. Aina ne eivät kuitenkaan ole mahdollisia. Kiintiöpakolaisia vastaanottavia maita on nykyisin noin 25.

Suomessa eduskunta päättää vuosittain valtion talousarvion hyväksymisen yhteydessä, kuinka monta kiintiöpakolaista Suomi sitoutuu ottamaan.
Lähde: Maahanmuuttovirasto

YK:n 193:sta jäsenvaltiosta 168 valtiota ei siis korvaansa lotkauta UNHCR:n toiveille kiintiöpakolaisista. Jos jokainen näistä vastuutaan pakoilevista,  kansainvälisistä sopimuksista ja ihmissoikeuksista piittaamattomista valtioista ottaisi vuosittain edes sen verran kuin Suomi eli 1050, 176.400 pakolaista välttyisi hukkumiselta Välimereen. Ah auvoa!

Mutta...

...entäs ne muut, ne noin 51.823.600?

3 kommenttia:

  1. Esität täsmälleen oikean kysymyksen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tervehys Professori, kiitos kommentista.

      Osaisikohan esimerkiksi Liisa Jaakonsaari vastata kysymykseeni?

      Poista
  2. Tähän liittyen Malesia käännytti toisenkin pakolaisaluksen, yhteensä 800 pakolaista.

    YLE jättää kertomatta, että islamistiterroristijärjestöihin kytköksissä olevat rohingyat ovat taistelleet Myanmarin hallitusta vastaan vuosikymmeniä. Tilanne kärjistyi 2012, mutta länsimedia "heräsi" vasta siinä vaiheessa kun islamistit ns. rupesivat saamaan kunnolla pataan.

    Wikipedia

    VastaaPoista