torstai 21. toukokuuta 2015

Hyvä Suomi!

Suomalaisissa on aina ollut niin sanottuja propellipäitä eli keksijöitä, innovaattoreita ja ennakkoluulottomia kokeilijoita. Esittelen tässä lyhyesti kolme ehkä turhan vähälle huomiolle jäänyttä yritystä ja niiden valmistamia tuotteita.


1) Toimivaa ja luontoystävällistä tuulivoimaa suomalaisittain.

Oy Windside Production Ltd kehittää ja valmistaa tuuliturbiineja, jotka ovat paitsi tehokkaita ja toimivia myös huomattavasti ympäristöystävällisempiä kuin perinteiset tuulivoimalat.

Tuulitaideteos Synergia Oulussa. Kuvan (c) ja (p) Windside.

Windsiden valmistamia tuuliturbiineja on tuotantokäytössä ympäri maailmaa, Antarktikselta Kiinaan (mm. Pearl River Tower Guangzhoussa).

Pearl River Tower. "Tuulitunneleissa" suomalaista osaamista.

2) Sähköauto, jolla tullaan voittamaan Le Mansin 24 tunnin ajot?
Toroidion, "1 MW Concept", on kunnianhimoinen projekti, jonka ensiesittely oli 16.4.2015 Top Marques Monaco -tapahtumassa. Auton muotoilu on ajattoman kaunis, vaikea sanoa minkä vuosikymmenen tuotantoa edustaa ellei tiedä.

Kuvan (c) ja (p) Toroidion Ltd.

Hankkeet tavoitteet ovat selvät.
- riittävästi tehoa, siitä nimi "1 MW Concept"
- menestyminen Le Mansin 24 tunnin kisassa
- tuotteistaminen eli jonkinasteinen sarjavalmistus

3) Lasermikrohitsausta ilman lisäaineita - ensimmäisenä maailmassa
Tamperelainen Primoceler on erikoistunut läpinäkyvien materiaalien lasermikrohitsaukseen. Tärkeitä materiaaleja ovat lasi, pii ja safiiri. Yhtiö on ensimmäisenä maailmassa pystynyt hitsaamaan näitä materiaaleja ilman lisäaineita. Tekniikka perustuu ultralyhyisiin laserpulsseihin.
* * *
Kun lasia pystytään hitsaamaan tiiviisti ja puhtaasti lasiin, aktiivisten implanttien kehittäminen helpottuu. Lasin sisälle voidaan kapseloida elektroniikkaa, kuten tekniikkaa verensokerin mittausta varten. Lasi läpäisee myös radioaaltoja ja infrapunasäteilyä. Implantti voi silloin lähettää ja vastaanottaa dataa langattomasti. (Lähde: TM 09/2015, s.40-41)

Linnan juhliin 2013

Yrityksen kenties tunnetuin asiakas on Euroopan avaruusjärjestö ESA, jolle Primoceler suunnittelee ja valmistaa uudentyyppisiä optisten sensorien koteloita.

Omassa lajissaan huipputuotteita kaikki. Suomalaisuuden lisäksi näiden yhdistävänä tekijänä on poikkitieteellisyys ja palava halu olla paras. Toivotan onnea ja menestystä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti