sunnuntai 1. lokakuuta 2017

Saksan vaaleista, III

Ennustukseni Vihreiden vaalitappiosta taisi mennä pieleen: Wikipediassa olevan artikkelin mukaan Vihreät saivat neljä paikkaa enemmän (63 -> 67). Demareilta meni 40, CDU/CSU:lta peräti 65 paikkaa. Ohessa paikkajako.


Mistä Saksalle hallitus?
Merkelin suurin ongelma lähiviikkojen aikana lienee hallituksen muodostaminen. Tämänhetkisten tietojen mukaan SPD ja AfD ovat poissa laskuista, eli vaikeaa tulee olemaan. Luulen kuitenkin, että tappiosta huolimatta Schulz nöyrtyy ja menee tunnustelemaan yhteistyömahdollisuuksista. Vihreitä en halua Saksankaan hallituksessa nähdä, vaalivoitostaan huolimatta.

Merkelillä ei vallitsevassa tilanteessa ole aikaa tuhlattavaksi: EU natisee liitoksissaan, soraääniä kuuluu vähän joka puolelta. Yksi osoitus tästä on sisäisten rajatarkastusten jatkuminen.

Miten vaalitulos vaikuttaa euroon?
Ennustan, että euro tulee heikkenemään erityisesti suhteessa Yhdysvaltojen dollariin. Yhtälössä kuitenkin on todella monta muuttujaa (muun muassa case NFL, Pohjois-Korea, hurrikaani Marian sotkujen siivoaminen, sikäläinen sotesoppa ja niin edelleen), että nyt pitää panna jäitä hattuun ja tarkkaan seurata mitä eri puolilla tapahtuu.

Katalonia
Suosittelen lukemaan artikkelin "Katalonian talous on yhtä iso kuin Portugalin – ”Espanjan tilanteeseen kiinnitetty liian vähän huomiota”" (I-S/TalSa 28.9.2017). Lainaan pari lyhyttä pätkää.

Tuleva viikonloppu ei juuri näy markkinoillakaan, ja Espanjan valtionlainojen korkoero Saksan vastaaviin korkoihin nähden on pysynyt viime viikkoina pienempänä kuin se oli viime keväänä.

(Nordean pääanalyytikko Jan) Von Gerichin mielestä Espanjan tilanteeseen on kuitenkin kiinnitetty liian vähän huomiota. Hän pitää todennäköisempänä, että tilanne ratkeaa rauhallisesti kuin että se aiheuttaisi suuren kriisin, mutta sellaistakin vaihtoehtoa kannattaa hänen mielestään pohtia. Meneillään olevaa kehityskulkua ei kannata jättää seuraamatta.

Jos ”pahin” toteutuisi, sillä olisi merkitystä koko Euroopalle, hän arvioi. Tällä pahimmalla hän esimerkiksi viittaa aiempiin huoliin siitä, että Kreikka lähtisi eurosta.

– Jos Katalonia pääsisi jotenkin itsenäiseksi – ja jos mentäisiin sääntöjen mukaan – Katalonia lähtisi saman tien ulos eurosta ja EU:sta, vaikka he haluaisivat jatkaa, von Gerich kuvaa.

Elämme mielenkiintoisia aikoja.

5 kommenttia:

  1. Sehän se on tietysti Espanjan valtaapitävillä pelkona persauksissa, että jos Katalonia lähtee, niin kohta menossa ovat myös baskit, galicialaiset joilla on jo jonkinlainen autonomia, Kanarian saaret... Ei kun Marbellan ja Fuengirolan suomalaisten eläkeläisten koloniat jonon jatkoksi.

    VastaaPoista
  2. Hei Olavi, kiitos kommentistasi. Kuvaamasi skenaariot ovat täysin mahdollisia, eli seurataan tilannetta.

    VastaaPoista
  3. Kataloniassa tapahtuva Rahoyn koirien
    ( http://beta.oikeamedia.com/o1-41218 ) raivotautinen väkivalta sekä Suuren ja Mahtavan EU:n kannanotot siihen toivottavasti avaavat suomalaistenkin silmät mihin helvettiin ollaan menossa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kieltämättä oli aika karmeaa katsella "virallisen EU:n kannanottoa", mutta Olavi on oikeassa: Katalonian (tai Skotlannin) itsenäistymisestä lähtevät dominopalikat kaatumaan.

      Poista