torstai 22. elokuuta 2013

Denialismista ja niin sanotusta kehitysavusta

Wikipedian mukaan "denialismiksi on kutsuttu tilannetta, jossa väitteen mukaan henkilö kieltää asian, jonka tiedeyhteisö kykenee todistamaan mm. toistettavin ja tilastollisesti merkitsevin mittaustuloksin. Käsitteen käyttäjien mukaan denialisti kieltää tosiasiat välttääkseen epämiellyttävän totuuden. Denialismissa retorisia väitteitä käyttämällä annetaan vaikutelma kiistasta asiassa, jossa ristiriitaa todellisuudessa ei ole. Päämääränä on naamioitua osaksi kriittistä tiedekeskustelua."

Denialistin keinot voinee pilkkoa esimerkiksi näihin (lähde: Wiki)
 1. Salaliitto – Vihjataan, että vastustajalla on piilotettuja vaikuttimia tai he ovat osana salaliittoa.
 2. Väärä valikointi – Valitaan poikkeava arvosteleva tutkimus tukemaan ajatusta tai käytetään vanhentuneita, vääristyneitä ja kumottuja tutkimuksia tavoitteena antaa vaikutelma, että vastustaja perustaa käsityksensä heikkoon tutkimukseen.
 3. Väärät asiantuntijat – Maksetaan alan asiantuntijoille, tai toisen alan asiantuntijoille, jotta saataisiin näyttöä tai uskottavuutta.
 4. Liikkuvat maalitolpat – Kiistetään vastustajan tietylle väitteelle antama todistusaineisto ja vaaditaan jatkuvasti jotain toista (usein suurempaa) näyttöä. Eli ”kun pallo on potkaistu siirretäänkin maalitolppia maalintekoyrityksen torjumiseksi”.
 5. Muita loogisia virhepäätelmiä – Tavallisesti denialistit käyttävät virheellistä analogiaa, seurauksiin vetoamista, olkinukkea tai savuverhoa.
Jotta denialismi käsitteenä ja denialistin keinot kunnolla avautuisivat, tässä muutamia elävästä elämästä poimittuja esimerkkejä eräältä keskusteluforumilta. Pystytkö sinä, arvoisa lukijani, erottamaan denialistin väittämät esimerkiksi tiedeyhteisön väittämistä ja kertomaan, mitä menetelmiä hän käyttää? Minkälaisia mahdollisia vasta-argumentteja sinä esittäisit?
 • Islam ei tosiaan ole poliittinen ideologia vaan pelkkä uskonto.
 • Hamas on islamistinen vastarintaliike. Miten sen peruskirja liittyy islamiin?
 • Raamatussa ja Koraanissa ei ole mitään mainintaa lapsiseksistä.
 • Missään ei ole osoitettu että lasten hyväksikäyttö/pedofilia olisi yleisempää jossain kulttuurissa.
 • Niin, naisten/lasten asema on heikoilla kaikkialla paitsi länsimaissa.
 • Netti on tosiaan täynnä islaminvastaista propagandaa ja tähän syydetään kymmeniä miljoonia taaloja.
Osittain nuo kaikki väittämät pitävät paikkansa, mutta voimme luokitella kaikki nuo väittämät myös denialistisiksi. Moniin noista väittämistä voimme vasta-argumentteina esittää konkreettista faktaa, yksiselitteisiä tilastoja ja mittaustuloksia, mutta mitä tällöin tekeekään asiansa osaava denialisti?

Hän siirtää maalitolppia, hän vetoaa väärään valikointiin, hän käyttää loogisia virhepäätelmiä tai mitä tahansa näiden yhdistelmää.

Yksinkertaistettuna kun denialisti saa päähänsä, että kymmenjärjestelmän mukaan 1+1 ei olekaan 2, kuten se todistetusti ja yhteisesti sovitusti kymmenjärjestelmän mukaan on, hän siirtää maalitolpat osoittamaan aivan jotain muuta. Hän saattaa esimerkiksi esittää väittämän

1+1 = rautakanki pellolla

tai

1+1=10

tai muuta vastaavaa.

Ymmärtänette, mitä tarkoitan.

Denialistille tärkeintä on tuoda esiin oma persoona, oma ideologia ja muut vastaavat, jopa narsistiset asiat.

Nyky-Suomi on täynnä denialisteja, jotka käyttävät jokaikistä denialistien käsikirjassa olevaa keinoa edesauttaakseen ja hyödyntääkseen omaa agendaansa - ja tienatakseen tällä. Eräs käytetyimpiä keinoja on ilmiö, jota kutsun nollasokeudeksi.

Tällä tarkoitan sitä, että kun satunnaisotannalla kysymme tuhannelta vastaantulijalta Suomen kehitysavusta euromääräisenä, yli 90% vastaajista on kehitysavun suuruusluokasta yhtä pihalla kuin se kuuluisa lumiukko.

Puhumme noin miljardista (1.000.000.000), emme miljoonasta (1.000.000) eurosta.

Rautalankaa: annatko sinä kehitysapuun mieluummin euron vai satasen, vai vittuiletko kysyjälle koska tiedät, että suurin osa tuosta antamastasi rahasummasta (parhaimmillaankin vain noin kolmasosa) päätyy siihen tarkoitukseen,  johon kuvittelit sen lahjoittavasi.

Onneksi meillä on Heidi Hautala. Hänen lohduttavat sanansa kun kuuluivat "Kehitysapuun sisältyy aina riski" tai jotain sinne päin. Kuinka monta euroa Heidimme on tähän riskipeliin sijoittanut? Summaan eivät sisälly hänen pimeästi maksamat palkkionsa, ettäs tiedätte.

Nyky-Suomen touhu on karmeaa katseltavaa. Korruptiota, velkaa velan päälle, HV/HS -verkostot...

Puistattaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti