torstai 11. toukokuuta 2017

Hallintorekisterikusetus

Ei ole olemassa mitään EU-direktiiviä tms. joka velvoittaisi Suomea säätämään kohua herättäneen lain hallintarekistereistä. Asiasta nousi kohu jo vuonna 2014, tuolloin suhteellisen tuoreeltaan aiheesta kirjoitti Kim Lindström. Lainaan hänen kirjoituksestaan muutaman mielestäni olennaisimman kappaleen.

EU:n uuden arvopaperikeskusasetuksen tarkoituksena on avata arvopapereiden säilytys- ja selvitystoiminnan kilpailulle. Ilman reunaehtoja tätä ei kuitenkaan toteuteta, sillä tahtotila maailmassa on tällä hetkellä yksiselitteisesti asiakasvarojen erottelun ja omistusten läpinäkyvyyden puolella, kuten äskettäisessä G20-kokouksessakin painotettiin. Osittain tästäkin syystä asetus ei edellytä luopumista Suomen tyyppisestä suoran omistuksen mallista, jossa pankki tai pankkiiriliike asioi osakkeenomistajan puolesta Suomen arvopaperikeskuksen kanssa. Tätä toimintaa ylläpitää Euroclear Finland.
...
Arvo-osuusjärjestelmämme on alallaan Euroopan edistyksellisimpiä järjestelmiä. Se antaa ajantasaista tietoa omistussuhteista, eliminoi sijoittajien säilyttäjäriskiä, turvaa osakasoikeudet ja selvittää osakekaupat tehokkaasti ja edullisesti ilman turhia välikäsiä.
...
Valtiovarainministeriön asettama työryhmä antoi kesällä muistionsa siitä, minkälaisia muutoksia pitäisi tehdä lainsäädäntöömme EU:n arvopaperikeskusasetuksen vuoksi. Työryhmän työskentelyyn liittyi perin outoja piirteitä. Työryhmän enemmistö oli ilmeisesti jo etukäteen päättänyt tuoda hallintarekisteröinnin Suomeen eikä tuntunut olevan kiinnostunut tämän tavoitteen kanssa ristiriidassa olevista tosiasioista ja näkemyksistä. Työryhmälle muodostettiin myös seurantatyöryhmä, jolle ei juurikaan herunut tietoa lainvalmistelun etenemisestä eikä sillä käytännössä ollut mahdollisuuksia vaikuttaa työryhmän työskentelyyn. Työryhmä viittasi myös kintaalla hallitusohjelmassa olevalle ohjeelle, jonka mukaan osakeomistuksen yleisöjulkisuuden tuli säilyä vähintään nykytasolla.
...
Myös valtiovarainministeri Antti Rinne otti julkisuudessa etäisyyttä lakiluonnokseen ja antoi selkeän toimintaohjeen jatkotyöskentelystä. Hän viittasi EU-asetuksen poikkeussääntöön, joka sallii Suomen käyttää jatkossakin nykyistä arvo-osuusjärjestelmää. Rinne totesi lakiuudistuksen tavoitteesta muun muassa seuraavaa: ”Poikkeussääntöä esitetään käytettäväksi, jotta pörssiyhtiöiden osakkeiden yleisöjulkisuus voitaisiin ylläpitää Suomessa vähintään nykytasolla. Emme myöskään halua sallia osakeomistusten piilottamista niin sanottujen laarimuotoisten hallintarekisterien taakse”.
Lähde: Hallintarekisterit Suomeen väkisin? (14.12.2014)

Kun vertaa Kim Lindströmin kirjoitusta siihen, minkälaisia lausuntoja valtiovarainministeriön edustajat, mukaanluettuna desantti Petteri Orpo ovat asiasta antaneet, kyse ei taaskaan ole mistään muusta kuin Suuresta Kusetuksesta.

Petteri Orpo: eroa heti.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti