torstai 9. maaliskuuta 2017

Murto-osan uusi määritelmä Finnveran tyyliin

Tilastokeskus julkisti 7.3. tiedot valtion takauskannan kasvusta ja maksetuista korvauksista. Korvausmäärän kasvussa piilee tilastoharha.

Finnvera raportoi viime puolivuosituloksessaan, että teleoperaattori Oi on hakenut velkasaneerausta. Pörssiyhtiö Oi on itse julkistanut, että sillä on Finnveran takaamia luottoja noin 500 miljoonaa euroa. Tällaisessa tilanteessa Finnveran toimintaan kuuluu, että se korvaa luotot pankeille ja saaminen siirtyy Finnveralle, joka hakee jälleenvakuuttajilta korvauksia. Tämä rajaa nettotappion murto-osaan julkistetusta 500 miljoonasta eurosta, ja tappio katetaan Finnveran takaustoiminnasta kertyneillä tuloilla – eikä tämä siis tule Suomen valtion tai veronmaksajien maksettavaksi. Olemme julkistaneet viime vuoden tilinpäätöksemme yhteydessä, että arvioimme lopullisen tappion olevan 55 miljoonaa euroa. Siitä huolimatta Finnveran tulos viime vuodelta oli 70 miljoonaa euroa voitollinen. Kumulatiivisesti Finnvera on kerännyt noin 1,8 miljardin euron puskurin mahdollisia tulevia tappioita kattamaan. (Lähde: Finnvera)

Miten tämän nyt laskisi? 55 on 11% viidestä sadasta, eli mitenkään päin ei voi olla "murto-osa". Näitä "hallittuja riskejä" ja muita takuuvatkutuksia Suomen valtiolla tällä hetkellä on kymmeniä miljardeja.

Semmoinen pikkujuttu, että Finnvera tiesi Oi:n massiivisista veloista. Siitä huolimatta Finnveran peelot päättivät myöntää takuut. Aika massiivinen virkavirhe, eikä maksanut kuin 55 miljoonaa euroa.

On perusteltua vaatia tuosta täysin älyttömästä päätöksestä vastanneet henkilöt vastuuseen näiden aiheuttamista vahingoista.

Tutkiville journalisteille semmoinen vinkki, että kannattaa tarkkaan tutkia Suomen veronmaksajien vastuut erilaisissa johdannaistakuvatkutuksissa.
5 kommenttia:

 1. Finnverassa ei kyllä muutenkaan osata laskea. Sairastuin, omavelkainen Finnveran laina ulosottoon, vaikka paluu työhön näköpiirissä. Seuraus 15.000 e laina ja maksuhäiriö lopetti yritystouminnan, joka olisi elättänyt minut. Nyt ei 50+ ikäiselle toivoakaan työpaikasta, maksuhäiriö lopetti ihmisarvoisen elämisen ja jo viisi vuotta sossun tuilla. Vuosikustannus suorat asumistuet, ym. noin 24.000/v ja valtion menettämät verotulot noin 26.000/v ja välilliset, kulutusverot noin 10.000/v. Kustannan yhteiskunnalle noin 60.000/v sen sijaan, että olisin voinut jatkaa yrittäjänä. Odotettava elinaikani jos olisi esim. 30 v, niin yhteiskunnan lasku noin 1,8 milj.e ja loppua kohtihan lasku suureneekin vielä. Paljonko meitä syrjäytettyjä mahtaakaan olla? Terv. Vain 15.000 euron tähden.

  VastaaPoista
 2. Finnverassa ei kyllä muutenkaan osata laskea. Sairastuin, omavelkainen Finnveran laina ulosottoon, vaikka paluu työhön näköpiirissä. Seuraus 15.000 e laina ja maksuhäiriö lopetti yritystouminnan, joka olisi elättänyt minut. Nyt ei 50+ ikäiselle toivoakaan työpaikasta, maksuhäiriö lopetti ihmisarvoisen elämisen ja jo viisi vuotta sossun tuilla. Vuosikustannus suorat asumistuet, ym. noin 24.000/v ja valtion menettämät verotulot noin 26.000/v ja välilliset, kulutusverot noin 10.000/v. Kustannan yhteiskunnalle noin 60.000/v sen sijaan, että olisin voinut jatkaa yrittäjänä. Odotettava elinaikani jos olisi esim. 30 v, niin yhteiskunnan lasku noin 1,8 milj.e ja loppua kohtihan lasku suureneekin vielä. Paljonko meitä syrjäytettyjä mahtaakaan olla? Terv. Vain 15.000 euron tähden.

  VastaaPoista
 3. Tervehys Maija, kiitos kommentistasi.

  Näin aika läheltä Koiviston konklaavin tuhoja, monet haavat eivät koskaan umpeudu.

  Vaikka varmasti sinulla tuskallista onkin, toivotan sinulle voimia eloon.

  VastaaPoista
 4. Kiitos. Eihän tuo taistelutahtoani vienyt, on vain kikkailtava ja onneksi Suomen rajat eivät ole esteenä. Kenties Suomi tahtoo "kaarnalaivayrittäjiä" todellisen osaamisen ja korkeakoulutuksen sijaan. ;) Meitä odottaa pian tulevaisuus ja hyvä elämä muualla ja ole miettinyt, että täältä en oikeastaan jää kaipaamaan mitään. Katkera olen omaa synnyinmaatani kohtaan ja ihmettelen tämän päivän härskiyttä ja suoranaista rikollista toimintaa tämän päivän päättäjissä ja viranomaisissa. Tuo oli vain lähtökohta sille mitkä taistelut siitä alkoivat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Maija

   Älä anna periksi.

   Muistanet, mitä Antti Rokka sanoi: "hyö tulloop peräs".

   Meidän pitää taistella tässä ja nyt, antamatta milliäkään periksi vihervassareille ja islamisteille.

   Muistutan tässä vielä kerran siitä, että historia toistaa itseään: nyt on Erdogullumin ja muiden * vuoro.

   Varoitin Erdocuntista pari vuotta sitten ja olen varma siitä, että tämä tämänhetkinen sotatila jatkuu monta vuotta.

   Kannattaa varautua ja valmistautua sotaan islamismia vastaan.

   Oikeasti.

   Ne ovat täällä jo.

   Poista